Mitä eroa on lämmitysöljyllä ja polttoöljyllä?

Kevyt polttoöljy on tarkoitettu lämmitykseen ja siksi siitä käytetään termiä lämmitysöljy. Lämmitysöljy soveltuu erittäin hyvin juuri kodin lämmitykseen.

Lämmitysöljy, lämpö-öljy, polttoöljy sekä lyhenne PÖ tarkoittavat kaikki kevyttä polttoöljyä. Kevyttä polttoöljyä käytetään talojen lämmittämiseen. Tällä hetkellä 20% Suomen pientaloista käyttää öljyä lämmittämiseen. Tulevaisuudessa tämä tietysti vähenee, ja siksi Kotimaan Lämpö Oy tarjoaa myös mahdollisuuden uudistuviin energiamuotoihin. Voit tutustua niihin lisää täällä.

Kannattaa huomioida myös se, että vaikka vielä lämmität kotisi öljyllä, Kotimaan Lämpö Oy istuttaa havupuun jokaisesta lämmitysöljytilauksesta. Tällä pyritään lisäämään hiilinieluja ja pääsemään tavoitteeseen hiilineutraalista Suomesta. Kotimaan Lämpö Oy:n EKOTEKO, yhteistyössä myös SEO.

SEOn kevyet polttoöljyt ovat vähärikkisiä. Tyypillisesti lämmitysöljy sisältää alle 0,1 % rikkiä. Mikäli palamisessa kaasun lämpötila laskee alle 100 °C:n, rikkidioksidi muodostaa kondensoituneen veden kanssa happoliuoksen, joka syövyttää vähitellen tiilisavupiipun saumoja. Tästä syystä öljypolttimen hormiin asennetaan useimmiten haponkestävä sisäputki.

Raskas polttoöljy ei sovellu omakotitalon lämmittämiseen

Raskasta polttoöljyä käytetään suuremmissa lämpövoimaloissa. Kysynnän vähäisyyden takia se on edullisempaa kuin kevyt polttoöljy. Raskas polttoöljy varastoidaan ja kuljetetaan lämmitettynä. Raskaan polttoöljyn tiheys vaihtelee 0,9–1,0 kg/dm³, ja sen lämpöarvo on n. 11,8 kWh/litra (40,6 MJ/kg). Raskaan polttoöljyn rikkipitoisuus voi olla jopa 4 %.

Huoltoasemat

Huoltoasemien mittareista ei saa kodin lämmitykseen tarkoitettua polttoöljyä. Huoltoaseman mittareista saatava polttoöljy on melkein samaa kuin dieselöljykin. Tähän moottoripolttoöljyyn, jota kutsutaan myös kansanomaisesti löpöksi, on lisätty merkkiaine, eikä sitä saa käyttää ajoneuvoissa tieliikenteessä. Työkoneissa tätä käytetään, koska sen hinta on halvempi verotussyistä. Tällaisia työkoneita ei saa käyttää yleisillä teillä, vain ja ainoastaan suljetuilla alueilla, kuten esimerkiksi kaivoksilla.

Kotimaan Lämpö Oy

Kotimaan Lämpö Oy tarjoaa sinulle helpon tavan verrata lämmitysöljyn hintoja, jonka perusteella voit tehdä tilauksen kätevästi suoraan netissä. Tästä pääset vertailemaan hintatietoja, jotka vaihtelevat asuinpaikkakuntasi ja ajankohdan mukaan. Vertailemalla hintatietoja esimerkiksi päivittäin voit tilata lämmitysöljyn silloin, kun hinta on kaikkein alhaisimmillaan.

You might be interested:  Öljytuotteiden Kuluttajahintaseuranta: Energian hinnan vaikutukset talouteen

Kotitaloudet eivät juurikaan halua vaihtaa toimivia öljylämmitysjärjestelmiään uusiin ennen kuin ne tulevat tiensä päähän. Pystyt silti omalta osaltasi vähentämään päästöjä monella tapaa: käytä julkisia yhteyksiä, kulje lihasvoimalla, mieti mitä ostat, lajittele, kierrätä ja niin edelleen.

Kanna oma kortesi kekoon!

Pienet, yksittäiset teotkin vaikuttavat ilmastonmuutoksen kokonaisuuteen. Vaihtoehtoiset energiamuodot kotisi lämmitämisen, valaistuksen, käyttöveden lämmityksen rinnalle: aurinkopaneelit, kodin tuulivoimalat, ilmalämpöpumput tai näiden yhdistelmät. Säästät pitkällä aikavälillä rahaa ja samalla hiilijalanjälkesi pienenee.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *