Lämmitysöljyt nopeasti ja edullisesti kotiisi!
Muita kysymyksiä ja vastauksia

Kotitalousvähennys?

  

Kotitalousvähennys on omassa henkilökohtaisessa verotuksessa tehtävä vähennys tietyistä kotitalouden teettämistä töistä. Kotitalousvähennyksen avulla työn ostaminen tulee halvemmaksi.

Kuka voi saada kotitalousvähennystä ja miten paljon?

Kotitalousvähennys voidaan myöntää vain luonnolliselle henkilölle, joka teettää kotitaloustöitä, hoitotöitä, asunnon kunnossapitotöitä tai tietotekniikkalaitteiden asennusta kotonaan tai vapaa-ajan asunnollaan. Vähennystä voi saada ainoastaan työn osuudesta – ei siis työssä tarvittavista matka- tai materiaalikuluista, kuten esim. parketeista ja laminaateista. 

Vähennystä eivoida myöntää osakeyhtiölle, yleishyödylliselle yhteisölle tai muulle juridiselle henkilölle tai yhteenliittymälle. Elinkeinonharjoittaja ei voi myöskään saada kotitalousvähennystä elinkeinotoimintaan liittyvästä työstä tai elinkeinotoimintaan liittyvien rakennusten korjauksiin.

Kannattaa huomioida, että asunto-osakeyhtiö ei voi saada kotitalousvähennystä. Sen sijaan luonnollinen henkilö voi saada kotitalousvähennyksen sellaisista asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, joiden teettäminen kuuluu asunto-osakeyhtiön osakkaalle lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan.

Kotitalousvähennyksen omavastuu

Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa ja vähennyksen enimmäismäärä 2 400 € per henkilö. Tärkeä asia on se, että kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten puolisot voivat molemmat saada kotitalousvähennyksen. Tässä tapauksessa puolisoiden maksimivähennys on 4 800 €.

Myös avopuoliso voi saada kotitalousvähennyksen, jos hän asuu asunnossa ja on maksanut vähennykseen kuuluvia kustannuksia. Avopuolisolla ei tarvitse olla omistusoikeutta asuntoon. Vähennyksen siirtäminen toiselle koskee vain verotuksellisesti puolisoina pidettäviä henkilöitä.

Paljonko vähennys todellisuudessa on ostetusta palvelusta?

Työtä ostettaessa kannattaa ensimmäiseksi tarkastaa, että yrittäjä tai yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin www.ytj.fi. Kotitalousvähennys on 50 % työn arvonlisäverollisesta osuudesta. Vähennyksen saa myös palveluista, joissa ei ole mukana arvonlisäveroa. Havainnollistettuna: jos maksat yritykselle 1 000 € tehdystä työstä, vähennyksen osuus on 50 % eli 500 €. Kun summasta vähennetään 100 euron omavastuu, verotukseen tehtävä euromääräinen vähennys on 400 €.

Vuoden 2018 maksimivähennyksen 2 400 € saat ostamalla palveluita yli 5 000 € edestä.

Jos palkkaat työntekijän ja maksat hänelle palkkaa, voit vähentää 20 % palkasta ja samalla myös työnantajakulut. Tästäkin löydät tarkempia tietoja Verohallinnon sivuilta.

Miten kotitalousvähennystä voi hakea?

Helpoiten vähennyksen voi ilmoittaa uutta verokorttia hakiessa. Netin kautta voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen suuruuden ja se päivittyy samalla esitäytetylle veroilmoitukselle. Voit myös täyttää puuttuvat tiedot, kun saat kotiisi esitäytetyn veroilmoituksen ja palauttaa sen Verohallinnolle. Kolmas vaihtoehto on ilmoittaa tiedot Palkka.fi-palvelun avulla. Näistä kolmesta vaihtoehdosta löydät lisätietoja tästä.

Kannattaa merkitä aina ostetut palvelut itselleen ylös, jotta muistat vähentää kaikki mahdolliset kotitalousvähennykset omassa verotuksessasi. Voit säästää niiden avulla satoja euroja vuodessa.

        

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia